Monthly Archives: április 2015

Képernyőfotó 2015-05-19 - 21.18.59 Van egy közegészségügyi határ, ami felett már a köztereken is sok lehet a galambokból. A házaknál, az erkélyeken már az egy pár galamb is több, mint amit a családok általában szeretnének. Velence fő tere elképzelhetetlen  a  galambok nélkül . Az ide érkező turisták kedvelt időtöltése volt a madarak etetése, mely nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a galambállomány  a megengedett határ több, mint negyvenszeresére növekedjen. Mára már tilos az etetés és sokféle módszerrel próbálják csökkenteni a madarak számát. Itthon, a lakások erkélyén, a tetőkön és az udvarokban nekünk kell  megtenni a szükséges lépéseket azért, hogy a madarak ne telepedjenek meg és ne szaporodjanak el. A galambmentesítésre szerencsére sokféle lehetőségünk van. Tüskék, hálók, ultrahangos riasztók és a galambok természetes  ellenségeinek hű másai is segíthetnek abban, hogy madármentessé tehessük lakhelyünket. A műsas és a művarjú is bevethető ellenük és még díszként is funkcionálhatnak az erkélyeken és a háztetőkön.

Képernyőfotó 2015-04-21 - 9.16.25A főiskola elkezdése előtt úgy gondoltam, hogy a szorgalmi időszakban ismerős hiányából kifolyólag lesz időm családfakutatással foglalkozni és fény derülhet végre arra, hogy honnan is származik családom. Az utóbbi években ugyanis eléggé ellenmondásos információkat kaptam arról, hogy apai ágon mi is történt, hiszen van, aki ükapám eltűnését a háború frontvonalában tudja, míg mások személyes bosszúról beszélnek. Persze ez a feledés homályába veszett már 100 évvel ezelőtt, valószínűleg nem is lesz semmi kézzel fogható egyetlen iratban sem. Hősi halottként van nyilvántartva, sírját a múlt nyáron meg is találtuk a Dunántúlon, ahol halála történhetett. Miatta és más családtagjaim miatt is szerettem volna hozzákezdeni az ősök kutatásához, ám órarendem és gyorsan kialakuló baráti kapcsolataim keresztbe húzták számításaimat, a nyomozó munkából semmi sem lett az első félévben, és ahogyan elnézem a második félévben sem. Tervemet egyenlőre a fiók mélyére süllyesztem és remélem kismamaként újra eszembe jut nekikezdeni a családfa összeállításnak.

Képernyőfotó 2015-04-13 - 22.43.47Az utóbbi napokban egyre több ötlet jön velem szembe, melyek megvalósításához rizslámpára van szükség. Mivel tervezem a lakásunk átalakításár eldöntöttem, hogy ha találok valahol megfelelő méretű és áru Rice függeszték „rizslámpát”, akkor beszerzek néhány darabot és ,megvalósítom a szembe jövő ötleteket. Férjem tervemet nem nézi jó szemmel, hiszen szerinte egy modern otthonba modern lámpatestre van szükség, olyanra, melyről már a megvásárlás pillanatában tudjuk, hogy hogyan is néz ki és mennyire illik bele a szoba összképébe, nem pedig majd olyan lesz amilyenre sikerül. Szerencsére kislányom támogatja erőfeszítéseimet, így biztosított arról, hogy az elkészített rizslámpát a szobájában felhasználhatom, sőt az elkészítésében is segít. Elkezdtem hát keresni a beszerzési helyet, mely biztosan nem a lakóhelyünkön lesz, hiszen itt egyetlen villamossági üzlet sincsen. Ötletet azonban kaptam, egyik ismerősöm szerint a DVL webáruházban kellene szétnéznem, ott biztosan beszerezhető ez a típusú lámpatest is.

Képernyőfotó 2015-04-15 - 21.08.55Valószínűleg még sok millió évig élvezhetjük még a napsugarakat Földünkön. Így bátran kijelenthetjük, hogy legalább ennyi ideig rendelkezésünkre fog állni ez az ingyenes energiaforrás. Csak rajtunk múlik, hogy élünk-e a lehetőséggel és befogjuk-e a Nap energiáját villamos áram előállítására és meleg víz készítésére vagy hagyjuk veszendőbe menni ezt a monumentális erőt. A napelemekkel, napkollektorokkal állíthatjuk saját szolgálatunkba a fentről, ingyenesen jövő energiát. A mindig megújuló, örök energiaforrás szolgáltathatja majd ezentúl a villamos áramot számunkra, így végleg nullára csökkenthetjük a villanyszámláinkat. A rendszerek rendkívül hosszú, több évtizedes üzemelésük során óriási segítségünkre lehetnek a háztartásokban. Az így előállított meleg vízzel megtölthetjük a kerti medencét, takaríthatunk, fürödhetünk és moshatunk is vele. Télen fűtés rásegítésre is használhatjuk. Egyszeri befektetéssel hosszú távú, ingyenes megoldást kaphatunk a világításra és az elektromos berendezések működtetésére is.